Lehký těstovinový slaný nákyp s tomatovým výtažkem
28. 1. 2006
Ingredience:
těstovinové strouhání
vejce 4 ks
mouka hrubá 700 g
sůl 120 g
mléko 1000 g
česnek 50 g
rajče 300 g
paprika 100 g
máslo 200 g
vejce 8 ks
Rajčatový výtažek :
cibule 200 g
rajský protlak 200 g
rajče 500 g
pepř bílý 5 g
olej stolní 200 g
česnek 50 g
paprika 80 g
sůl 20 g
Popis přípravy:
Do mouky přidáme rozšlehaná vejce a vypracujeme tužší těsto.
Pak těsto nastrouháme na jemném struhadle, a vsypeme ho do
vařícího se osoleného mléka. Strouhání v mléce rozvaříme na hustou
kaši. Máslo utřeme dopěny a pak ho přidáme do vychladlé
těstovinové kaše. Do hmoty pak zapracujeme spařená a oloupaná
rajčata, omyté a jadřinců zbavené paprioky, vše pokrájené na tenké
nudličky( julliene ). Přidáme utřený česnek a rozšlehané žloutky. Z
bílků vyšleháme tuhý sníh, ktrerý lehkým převracením zapracujeme
do nákypové hmoty. Hmotu pak vložíme do máslem vymazané a
strouhankou vysypané formy. Přikryjeme alobalem a pečeme v
troubě ve vodní lázni, asi 3/4 hodiny.
Tomatový výtažek:
Zpěněnou cibulku, protlak a čerstvé tomaty propasírujeme přes síto.
Přidáme sůl, česnek, a pepř. Jako vložku můžeme přidat proužky
papriky. Vše krátce povaříme.
Na porci klademe 2 - 3 plátky nákypu na omáčku. Zdobíme
oloupaným tomatem.