Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tinga Chiapaneca

30. 12. 2006

Ingredience:

maso vepřové 1 kg

špek 50 g

cibule 4 ks

česnek 8 stroužek

bobkový list

dobromysl-oregano

majoránka

tymián

kmín drcený

nové koření

rajský protlak

sůl

chile papričky sušené 8 ks

voda

hrášek sterilovaný

hrušky

avokado

banány 3 ks

tykev

fazolové lusky

broskve

brambory

olej

Popis p

řípravy:

MASO

Špek nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli na půlky a stroužky

česneku polovinu podélně na půlky a zbytek nasekáme na plátky.

Vepřovou krkovici nakrájíme na proužky a po částech na

rozpáleném vysmahlém špeku prudce opečeme. Opečené kousky

dáváme do zapékací misky. Při poslední várce masa přidáme

všechnu cibuli, půlky česneku, vše opečeme a dáme do misky.

Přidáme koření, sůl, protlak nebo rajskou šťávu - ne kečeup!,

rehydratované chile papričky (viz dále), trošku podlijeme a přikryté

dáme péci. Podléváme vodou z papriček.

PAPRIČKY

Připravíme si kastrůlek s vařící vodou, asi 0,3 l a odstavíme,

papričky zbavíme stopek a semínek a na tálu nebo suché pánvi je

zlehka po obou stranách opečeme - nesmí nám moc zhnědnout

nebo se spálit. Opečené hážeme rovnou do horké vody (ne

vařící!), zatěžkáme talířkem aby byly potopeny, přikryjeme a

necháme asi půl hodiny stát. Vymacerované papričky pak vyjmeme

z vody, kterou použijeme na podlévání masa, podélně je na jedné

straně rozřízneme a nabobtnalou dužninu tupou stranou nože se

slupky stáhneme. Očištěné slupky vyhodíme, aromatickou pálivou

dužninu přidáme do mísy k masu.

PŘÍLOHY

Mimo brambor bychom měli mít alespoň tři ze zeleninových a

ovocných příloh. Oloupané a na stejné díly nakrájené brambory

vaříme jen asi 10 až 15 minut, pak je zcedíme a necháme chvilku

ovětrat. Mezitím si připravíme na plátky nakrájené a citronem

pokapané avokado, ohřejeme další přílohy (hrušky nebo broskve

kompotované a studené), na oleji opečeme půlky banánů.

Brambory opékáme po částech, aby se lépe opekly a do poslední

várky přidáme plátky česneku. Na talíř dáme bramboy s česnekem

a maso s cibulí a se šťávou poklademe plátky ovoce a zeleniny.