Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mole Coloradito

28. 1. 2006
Ingredience: maso vepřové 1 kg kuře 1 ks voda 2 l cibule 1 ks česnek 3 stroužek sůl mole paprika červená velká 6 ks paprika pálivá čerstvá 3 ks pepř celý 6 - dobromysl-oregano nové koření celé 5 zrnko cibule 1 ks česnek 6 stroužek rajče 4 ks sádlo 2 lžíce rozinky 1 lžíce mandle 150 g banány 1 ks med 1 lžíce sezamová semínka 200 g brambory Popis přípravy: Maso nakrájíme na kousky asi 7x5 cm, nebo kuře rozdělíme na menší porce, a maso dáme do většího hrnce s celou cibulí a česnekem, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit, až je maso měkké. Pak zcedíme, maso dáme na teplé místo a vývar uschováme. Mezitím si připravíme mole (jsou to různé omáčky, někdy s kakaem nebo čokoládou, často s drcenými nebo mletými praženými semínky): Všechny papriky opečeme nasucho na tálu (viz recept Clemole de Olla) a opečené je dáme macerovat do trošky horké vody (aby byly skoro potopeny - vodu pak můžeme použít do mole). Na tálu opečeme oloupanou cibuli, česnek, nové koření, pepř, i dobromysl. Vše s macerovanými a oloupanými paprikami dáme do mixeru, přidáme asi 150 ml buď vývaru nebo macerátu, rozmixujeme a dáme stranou. Opečeme rajčata, oloupeme a rozmixujeme. V hluboké pánvi rozpálíme sádlo, přidáme rozmixovanou paprikovou směs a osmažíme asi 5 minut. Přidáme rajčata a mírně vaříme dalších asi 15 minut. V mixeru rozmixujeme hrozinky, pražené mandle, oloupaný banán a asi 150 g pražených sezamových semínek (nejlépe se praží v přikryté pánvi, jinak vyskakují) s 1/4 l vývaru, přidáme do omáčky a za stálého míchání povaříme dalších 15 minut. Přidáme 1/2 až 3/4 l vývaru, až docílíme konsistence hustší polévky. Přidáme med, dochutíme, vložíme na větší kostky nakrájené oloupané brambory a necháme prohřát. Podáváme posypané zbylými sezamovými semínky, s horkými tortillami, nebo chlebem. Do mole můžeme přidat ovařenou mrkev nebo tykev, nebo obojí.